Reisdagboek #11: Van het platteland tot de Great Ocean Road

Family Great Ocean Road Trip Australia

Zoals jullie in ons vorige dagboek al konden lezen, kwamen we na onze tocht door de outback via de Stuart Highway aan in het zuiden van Australië, aan de stad Port August. Daar vonden we echter geen leuke camping en dankzij de fantastische app, Wikicamps, komen we terecht in Wilmington. Nog nooit van gehoord en volledig ‘off the beaten track’ maar we zijn blij dat het toeval ons daar gebracht heeft! Het is een klein dorpje, met 1 hoofdstraat en nog enkele oude koloniale huizen. Je voelt je weer een beetje in the wild west.

Wilmington, op het Australische platteland

We komen er terecht op de Beautiful Valley camping die inderdaad omgeven is door een prachtige vallei. En blijkbaar zit de camping vol possums, een speciaal diertje die we nog nooit gezien hadden. Die avond stipt om 20u (kort na zonsondergang, want dan komen ze allemaal uit hun nest in de bomen) neemt de uitbater ons mee naar verschillende plekjes op de camping waar we ze brood kunnen geven.

Possum Australia Wilmington Tree
Eén van die schattige possums op onze camping in Wilmington, schuilend in zijn holletje in de boom.

Gelukkig is er ook een gezellige keuken die volledig afgesloten is want het is er koud en regenachtig. Wat een aanpassing na de hitte van Darwin en Katherine. De nachten zijn er super koud en aangezien we kamperen bibberen we in onze slaapzak. Het lijkt wel op een herfst in België. Overdag kunnen we terug opwarmen in de keuken en doen we het houtvuur branden. Gelukkig krijgen we twee extra slaapzakken van onze buren die we mogen gebruiken. De kindjes liggen boven in de rooftop tent en hebben het warmer maar wij liggen beneden op de grond. Met de extra slaapzakken is het toch al wat beter.

Wilmington Valley Sunset Australia
Hanne bewondert de zonsondergang boven de vallei en zoekt naar kangoeroes met haar verrekijker.

Niet ver van de camping is er een leuke wandeling naar de top van de Mount Maria. Onderweg zien we wel zeker twintig kangoeroes, en eens op de top heb je een prachtig uitzicht over de vallei. Voordat we richting de wijnstreek rijden, springen we nog eens binnen in twee kleine museums in Wilmington. Er is een klein maar gezellig retro speelgoedmuseum en een poppenmuseum waar de kindjes een uitleg krijgen over de handpoppen.

De wijngaarden van de Barossa valley

Jammer genoeg regent het nog steeds pijpenstelen, net nu we door één van de mooiste wijnstreken van Australië rijden, de Barossa valley. We passeren o.a. Lindemans en Jacobs Creek maar door het gure weer hebben we niet veel zin om te stoppen. Doordat het zo hard regent, en de annex onder de rooftop tent een beetje inloopt, besluiten we om alle 4 samen boven te slapen. Na een fantastische slapeloze nacht weten we ook alweer dat dat niet voor herhaling vatbaar is ?.

Gelukkig is het op de tweede dag wat beter weer! We bezoeken nog een oude kopermijn vlak bij onze camping. Veel mensen lopen er niet rond, zeg maar niemand maar het is toch nog een leuke wandeling (5km) met enkele infoborden die de geschiedenis vertellen. En nu zien we ook wat wijngaarden zonder al die regen!

Drone Image Copper Mine South Australia
Drone beeld van de kopermijn, met alle kleuren groen door het oxideren.

Cody blijft ons verbazen

We moeten nog steeds onze registratie van de auto aanpassen, en dat kan alleen in de provincie New South Wales (want blijkbaar kunnen buitenlanders dat niet online doen). Daarom gaan we dus verder het binnenland in richting Mildura, een grensstad tussen South Australia en New South Wales opnieuw een beetje in the outback.

En ook hier gaat het weer fout met Cody na onze eerdere autopanne… blijkbaar hebben onze Franse vrienden hun registratie nooit betaald en mogen wij de extra kosten ophoesten. Je zou dan kunnen denken dat we ons beter hadden moeten informeren op voorhand. Maar als je een briefje in de hand hebt waar er op staat dat de verzekering en registratie nog geldig is tot augustus 2019, stel je je daar weinig vragen bij. Blijkbaar stond er geen stempel op, en hadden we het zo kunnen weten…

We hebben dus 1 maand zonder verzekering rondgereden en omdat hij helemaal opnieuw moet ingeschreven worden, komt er dan ook nog een extra autokeuring aan te pas. Gelukkig kunnen we die nog dezelfde dag doen en Cody doorstaat die met glans! Dat zou ook wel mogen na al die kosten, en opnieuw, dank u Patrick!! Heel dit grapje kost ons opnieuw 1300 dollar en zorgt weer voor een boel extra frustratie, stress en het gevoel dat we het nu wel eventjes gehad hebben. Maar goed, na een avondje diep zuchten starten we de volgende dag opnieuw met goede moed!

Kingston on Murray

Onderweg kamperen we naast de Murray rivier, echt een bevreemdend landschap waar we nog nooit van gehoord hebben. De rivier staat vol met dode bomen die zorgen voor een ietwat spookachtig en surrealistisch effect. Maar de rivier zit vol leven, pelikanen, kaketoe’s, en slangen maar die zien we gelukkig niet.

Sunset Camping Murray River Wine Relax
Aan het genieten van de zonsondergang met een glaasje wijn.

‘s Morgens worden we gewekt door de talloze vogels op de rivier. Je ziet dat de Australiërs op alles voorzien zijn. Ze hebben allemaal hun boot bij met visgerei of jetski, kajaks, enz. Een leuke tussenstop op weg naar de oceaan en eentje waar we zeker nog eens terugkomen bij een volgende Australië trip!

Murray River Kingston Sunset Trees Australia
De zonsondergang boven het wat surreële landschap van de Murray River.

The Great Ocean road

Na 4500km dwars door Australië bereiken we opnieuw de zee, eindelijk! Het lijkt na al onze avonturen of we onze eindbestemming bereikt hebben en maar eigenlijk zijn we nog maar halfweg. Cape Bridgewater is één van de witste stranden in Australië! Het is er prachtig en een voorbode van de vele magnifieke stranden die we hier gaan zien. Er staat echter een ijskoude wind, dus tot meer dan een korte wandeling komen we niet. Zwemmen in de zee zal voor later zijn!

Cape Bridgewater Beach Trip Australia
Eindelijk! De zee na de stoffige reis door de outback van Australië!

Vanaf Cape Bridgewater rijden we via Port Fairy naar Warrnambool, het begin van The Great Ocean Road! We blijven 1 nachtje in Port Fairy en daar zien we op de camping, bijna boven onze tent, onze eerste koala!! En dan nog een mama met kindje. Weliswaar hoog in de boom maar hij zit er wel, samen met dochter of zoon.

Het doet deugd om terug aan zee te zijn, dat merk je ook aan de kindjes. Zwemmen zit er nog niet in (te koud) maar in het zand ploeteren is al voldoende. We slaan proviand in, laatste huiswerk voor de kindjes en maken ons klaar voor de start van de Great Ocean Road.

Dag 1: Warrnambool – Apollo Bay

Van zodra je Warrnambool verlaat rij je langs de kust en heb je overal uitkijkpunten onderweg. Prachtige vergezichten over de oceaan en de golven die tekeer slaan tegen de rotsen. Hoe verder we richting Melbourne rijden hoe drukker en prachtiger het wordt.

Eén van de hoogtepunten is de Loch Ard Gorge, waar de golven tussen de rotsen door op een fantastisch strandje uitkomen. De kindjes amuseren zich te pletter maar het blijft wel opletten dat ze niet meegesleurd worden door de golven.

Loch Ard Gorge Great Ocean Road Fun Kids
Dolle pret aan het strandje van de Loch Ard Gorge, omgeven door hoge kliffen!

Een van de meest iconische beelden van Australia is het zicht op de Twelve Apostels in Princetown. Prachtig inderdaad maar ook super druk met hordes Aziaten die allemaal dé foto van de Great Ocean Road willen. We zouden hier eigenlijk bij het vallen van de avond moeten zijn, dan zijn de grootste groepen weg en is het licht prachtig! Maar met de kindjes en de rooftop tent is dat wat moeilijk, want dan wordt het al snel weer laat. We hebben er in elk geval van genoten en kwamen onze Nederlandse vrienden hier weer tegen die we ook al in Katherine en aan Uluru gezien hebben!

Twelve Apostels Great Ocean Road View Trip
De Twelve Apostels, die ondertussen nog met 7 zijn, maar wel een prachtig zicht opleveren!

We rijden verder naar Apollo Bay waar we een leuke camping vinden aan een meertje. Kamperen in het midden van de natuur, het blijft toch één van de leukste dingen aan rondtrekken met een auto en tent in Australië!

Dag 2: Apollo Bay – Wye River

De volgende dag rijden we verder. Vele mensen doen de Great Ocean Road in 1 dag, maar we kunnen toch echt wel aanraden om er enkele dagen over te doen en de tijd te nemen! We rijden verder net naast de oceaan en dat levert die fantastische beelden op die je je voorstelt bij de Great Ocean Road. Onderweg bezoeken we nog een fantastische vuurtoren en de surfers van Bell’s Beach (bekend van de legendarische film Point Break). Die prachtige lange stranden hier in Australië vervelen toch nooit!

Surfing Bell's Beach Australia
De surfers van Bell’s Beach aan het bewonderen.

Onze tweede camping onderweg is net naast het strand! We hoopten al eventjes om dicht bij het strand te kamperen aangezien dat iets typisch voor Australië is. De kindjes zijn niet te houden om nog eventjes in de zee te springen en af te koelen na de fantastische rit. ‘s Avonds barbecuen we nog met zicht op zee, maar tegen dat we willen eten, begint het te regenen. En onze tent onderaan wordt opnieuw omgedoopt tot een peuterbad. 

Dag 3: Wye River – Melbourne

Op onze laatste dag langs de Great Ocean Road genieten we nog van prachtige views en de kronkelende weg die tussen de rotsen en de zee slingert. En dan leidt de weg naar Melbourne!

Drone Great Ocean Road Victoria Australia
Dronebeeld van onze auto langs de prachtige Great Ocean Road!

Een kort bezoek aan Melbourne

Wanneer we de skyline van Melbourne zien opdoemen zijn we blij dat we deze stad kunnen bezoeken, al wordt het een snel bezoekje wegens het tijdverlies door de autopanne. Even buiten het centrum ligt de BIG4 camping vanwaar we gemakkelijk met de bus en tram naar Melbourne city kunnen, al is het wel een rit van 40 min. Een dure camping, maar met alles erop en eraan!

Bij een aangename 21°c trekken we de stad in. Iedereen kent Melbourne, maar het is niet zoals bij Sydney dat je snel enkele bekende gebouwen of highlights kan opsommen. Maar na een beetje opzoekwerk weten we wat te doen.

Melbourne City Square St Pauls Cathedral Christmas
De prachtige kerstboom op het stadsplein van Melbourne.

We bezoeken het centrale plein met de St Paul’s kathedraal, waar we ook voor het eerst wat kerstsfeer opsnuiven. Het is toch een heel ander gevoel, de weken voor kerst in Australië. We missen onze kerstboom (of toch de vrouwen van het gezin ?. Melbourne is al prachtig versierd, dus ideaal om een beetje in de stemming te komen. En daarna gaan we naar Hosier lane, een leuk straatje vol graffiti en street art.

Hosier Lane Street Art Melbourne Kids
Dolle pret met de straatkunst van Hosier Lane in Melbourne!

Op zoek naar iets lekkers struikelen we een burgerrestaurant binnen waar ze de beste frietjes ooit hebben. Eigenlijk zijn het geen frietjes, maar repen avocado, zoete aardappel en courgette, gefrituurd en met grof zeezout erover! Heerlijk! Na ons blitzbezoek van Melbourne vertrekken we noordwaarts langs de kust van New South Wales, op naar Sydney!

1 thought on “Reisdagboek #11: Van het platteland tot de Great Ocean Road”

  1. Pingback: Reisdagboek #12: De eindeloze stranden op weg van Melbourne naar Sydney · The Global Wizards - Family travel blog

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top