Reisdagboek #2 Op verkenning in Kuala Lumpur

The Global Wizards Kuala Lumpur

Dan ben net een beetje bekomen van de eerste jetlag, volgt er een nachtvlucht vanuit Shanghai (1u30) en land je om 6u ‘s morgens in Kuala Lumpur. Yes, wasted again… maar gelukkig hebben we een fantastisch appartement (met gedeeld zwembad) gevonden op AirBnB (klik op deze link om 30 EUR te ontvangen wanneer je voor de eerste keer boekt bij Airbnb, of met een nieuw mailadres). Drie slaapkamers, keuken, dubbele badkamer, very fast Wifi, alle toeters en bellen zijn aanwezig!

Airbnb Kuala Lumpur Swimming Pool
Onze Airbnb in Kuala Lumpur

En als kers op de taart ligt ons verblijf dichtbij Jalan Alor, zowat de bekendste eetstraat in KL. Maleisisch, Chinees, Thais, Vietnamees… ze zijn er allemaal. Daarbovenop staan er nog diverse eetkraampjes met ribbetjes, chicken fingers, gefrituurde banaan, putu piring (rijst met kokosnoot), … De ideale basis dus om Kuala Lumpur te verkennen! We blijven hier zeven nachten, tijd genoeg.

Aangezien we vrij lang in KL zijn, kunnen we overdag verder werken aan onze blog, af en toe zwemmen en de voorbereidingen voor het nakende schooljaar treffen. En gelukkig super goede Wifi, waardoor we ook goed voor de Wizards kunnen werken. Een leuk gevoel want dit is wel wat we ons voorgesteld hadden. Werken kan je van overal! Maar nu kunnen we werken, lesgeven, een beetje zwemmen, iets bezoeken en ‘s avonds lekker gaan eten voor heel weinig geld.

Onze hoogtepunten in Kuala Lumpur

KL Eco Forest Park

Middenin KL ligt het Eco Forest Park, een stuk oerwoud dat dient als groene long. Omringd door torenhoge stadsgebouwen met als topper de KL Tower. De toegang tot het park is gratis en er zijn enkele uitgestippelde wandelingen voorzien. Buggy’s zijn af te raden want je doet heel veel trappen! Wij deden ook de canopy walk, die loopt langs de toppen van de bomen zodat je echt een goed zicht krijgt op het stukje oerwoud. Uiteraard waren Yuna en Hanne op zoek naar apen en was er bij de minste beweging in het struikgewas sprake van een levensgevaarlijke adder of hongerige neusaap… een roze plastiek zakje zorgde even voor paniek maar algauw werd duidelijk dat het wind was die zorgde voor de horizontale verplaatsing van het “zakje”. Acht muggenbeten later kwamen we dan toch een groepje apen tegen! Iedereen tevreden…

Kids Canopy Walk KL Eco Forest Kinderen
De kindjes wandelen over de canopy walk

Petronas Towers

De landmark van KL zijn de Petronas Towers, iedereen kent ze wel vanop de postkaartjes, twee grote torens verbonden met een brug. De tweelingtoren zoals Hanne ze noemde. Het was even zoeken om er te geraken (lees: Jurgen had het kaartje omgekeerd vast…) maar eens aangekomen was het zicht alweer adembenemend. Ondanks onze twee dartele sprinkhanen die meer interesse hadden voor de speeltuin die dichtbij lag, kon Heleen toch enkele prachtige foto’s nemen. En blijkbaar hadden we geluk want net op het moment dat we gingen vertrekken begon er een fonteinshow. Een heel leuk en gezellig moment, kijkend naar de kleurrijke fonteinen met de ‘tweelingtoren’ op de achtergrond. Leuk detail: aan het plein ligt er een café van Delirium Tremens, een heerlijk bier uit Melle in België. Een prachtig café maar als Belg betaal je geen 9 euro voor een Delirium …

Petronas Towers Night Nacht Kuala Lumpur
De prachtige Petronas Towers

Chinatown

Chinatown in KL zou één van de gezelligste buurten van KL te zijn, en we kunnen dat ook bevestigen. Je hebt er een bonte mengelkroes van Chinezen, Maleisiërs, Indiërs, en vier Belgen… Jalan Petaling is de shopstraat bij uitstek. Een lange straat omgeven door Chinese lampionnen vol met vooral goedkope namaak. Yuna had nog wat shoptegoed bij mama en dus splitsen we ons op om te gaan shoppen, toppertje voor de papa! Ik (Jurgen) en Hanne vinden niet echt iets en we houden het bij een appelsap en KitKat chocoladereep. Het suikerpeil hoog genoeg houden in deze, toch wel tropische warmte (een losse 32°C) is essentieel. Uiteraard slagen Yuna en Heleen erin wel een leuk handtasje en dromenvanger te vinden wat resulteert in een kwade blik van Hanne in mijn richting. Een kwartiertje later kunnen we met twee handtassen naar de Indische tempel een eindje verderop.

Shopping Jalan Petaling Chinatown Kuala Lumpur
Heerlijk shoppen in de winkelstraat van Chinatown

Hanne lijkt wel op slag betoverd door Ganesh en al zijn kompanen, het is dan ook een prachtig en kleurrijk spektakel. Waarom krijgen die bananen? Waarom zijn die geschminkt? Waarom moeten we ons schoenen uitdoen? De eerste les godsdienst dit schooljaar is een feit. De Sri Maha Mariamman tempel zelf is absoluut de moeite om te bezoeken! Zeker voor ons, we realiseren ons dat we blijkbaar nog nooit een Hindoe tempel bezocht hebben.

Sri Maha Mariamman Hindu Temple Kuala Lumpur
Hanne ontdekt het hindoeïsme

 

Hindu Sri Maha Mariamman Temple Detail
Prachtige details in de Sri Maha Mariamman tempel

Enkele straten verder ligt de Central Market van KL, een overdekte marktplaats met prachtige winkels. Veel authentieker en artistieker dan Jalan Petaling. Het aanbod doet ons een beetje denken aan de markten van Chiang Mai, Thailand. Sommige artikelen komen ook gewoon rechtstreeks van daar volgens ons. Gelukkig zijn we pas gestart met onze trip en zijn onze koffers al voldoende gevuld of we konden enkele Hindoe beelden, een Chinese vaas, kettingen e.d. meesleuren. Het gebouw zelf is ook een bezoekje waard. De betegelde vloeren zijn fantastisch, de sfeer voelt aangenaam en rustig.

Central Market Shopping Kuala Lumpur
Gezellig shoppen in dit magnifieke gebouw van de Central Market

In Chinatown vind je vlakbij elkaar zowel een Hindoetempel, een Chinese tempel (Chan See Shu Yuen Temple) en een moskee. Heerlijk toch, die diversiteit in Maleisië. De Masjid Jamek Mosque ligt aan de River of Life. Per ongeluk komen we op een brug en zien we een fantastisch plaatje: de moskee met daarvoor de rivier die langs beide kanten besproeid wordt met wel honderden fonteinen. Het is er zalig stil… en op de achtergrond zie je de skyline van KL. De moskee is omgeven door water, ziet er heel mooi uit, maar sluit om 16u30. Jammer genoeg waren we net te laat. Gelukkig ligt net ernaast ook het Sultan Abdul Samad gebouw. We wanen ons onmiddellijk in 1001 nachten. Heerlijk Moors gebouw met mooie structuren en leuke, gezellige tuin langs de rivier. De kindjes willen alweer onmiddellijk in de waterpartijen springen, maar we hebben ze toch maar tegengehouden.

Sultan Abdul Samad Kuala Lumpur River of Life
1001 nachten in het centrum van Kuala Lumpur

Batu Caves

Eén van de trekpleisters van Kuala Lumpur ligt net aan de stadsgrens, op zo’n 14km van het centrum. Ondanks het drukke verkeer in Kuala Lumpur zijn we vrij snel ter plaatste en kunnen we meteen de trappen op. Er zijn drie verschillende grotten die aanzien worden als heilig (Hindoeïsme), je moet er wel 272 trappen voor doen maar het is echt wel de moeite. Onderweg zitten er héél wat apen maar zolang je ze niet begint te voederen vallen ze je niet lastig. Eénmaal boven kom je in de grootste zaal terecht, de geur van wierook komt je al tegemoet op de trappen. De tempel zelf kan je ook bezoeken, we krijgen al vrij snel een witte stip op ons voorhoofd en “a long good life” toegewenst. Je kan er ook nog de dark cave gaan bezoeken, die is wel betalend. Wegens honger en dorst hebben we deze overgeslaan en ons richting Indisch restaurant begeven. Meteen voor onze kindjes de eerste kennismaking met de ‘roti’ (pannenkoek).

Batu Caves Stairs Hindu Kuala Lumpur
De kleurrijke trappen van de Batu Caves

 

Batu Caves Hindu Kuala Lumpur Kids
Onze meisjes ontdekken het hindoeïsme

Jalan Alor

Jalan Alor is een  straat vol lekkere restaurants, hawkers (street-food tentjes) waar alle Aziatische keuken vertegenwoordigd zijn. Voor Yuna en Hanne was het ook de eerste kennismaking met street-food. Als je naar de hawkers en kraampjes kijkt,  zou je soms denken dat je het liever niet wil proeven. Maar het tegendeel is waar, alles is super lekker en je heel goedkoop. We kunnen met ons vier eten voor maar 5 tot 8 euro in totaal. We ontdekten zelfs een leuk restaurantje waar ze hele lekkere nasi lemak met rendang hadden, een typisch gerecht in Maleisië. En af en toe waren er ook wel frietjes voor de kindjes. Soms is het wel even zoeken om groenten te vinden, je bestelt er deze beter afzonderlijk bij. We hebben elke dag in het restaurant en aan de kraampjes gegeten en zijn niet één keer ziek geweest. Zeker gaan dus als je ooit in de buurt bent.

Jalan Alor ligt vlak bij de bekende wijk Bukit Bintang. Een hele dure wijk vol restaurants, shopping malls en high end winkels omgeven door felle lichtreclames. Wij passeerden er per ongeluk op zaterdagavond, geen goed plan, het was er over de koppen lopen. Dan maar snel weer naar ons vertrouwde eetstraatje.

Kuala Lumpur Hawker Street Jalan Alor Food
Gezellig drukke eetstraat in Kuala Lumpur

 

Jalan Alor Hawker Food Kuala Lumpur
Heerlijk eten aan de eetstalletjes in Jalan Alor

Drone

Via AirBnB hadden we gezien dat je een drone opleiding (2,5u) kon volgen bij Farizul. We hadden afgesproken aan de Federal Territory mosque in KL. Farizul had ons getipt dat we er een gratis rondleiding konden krijgen voordat de les begon. Daar kwam dus mijn eerste kennismaking met de Koran aan… Heleen en de kindjes waren thuisgebleven om te vermijden dat we de eerste maal onze verzekering konden aanspreken na een drone crash. Aangekomen in de moskee kreeg ik bovenop mijn eigen moslim gewaad (een foto die voor grote hilariteit bij de kindjes gezorgd heeft) nog een privé rondleiding van een uur. Toch wel interessant om de islam ook eens van deze kant te zien. Aangezien we meer dan zes weken in Maleisië zijn (vooral islam) kan dat nog van pas komen.

Tijd voor de drone nu…

Farizul blijkt een old school drone piloot te zijn en schiet zijn drone dan ook meteen de lucht in, ongeveer aan de dubbele snelheid die ik hanteer. Blijkbaar ook een goede tactiek om nieuwsgierigen op afstand te houden aangezien de drone ergens onzichtbaar vanop de grond in de lucht hangt. Les nummer 1 blijkt dan ook te zijn dat ik me minder ongerust moet maken en op de technologie moet vertrouwen. Als snel zit hij aan 250m hoogte en krijgen we een fantastisch beeld van de moskee met skyline van KL op de achtergrond. Hij leert me dan ook enkele trucjes met de drone waardoor het een super interessante les wordt. Zeker om iemand bezig te zien die al wat ervaring heeft en onbevreesd een drone met zijn handen uit de lucht durft te pakken (al draaiend). Pluspunt: de conclusie is dat onze huidige drone, de DJI Mavic Pro, de drone die Farizul ook gebruikt, één van de toppers is momenteel, zowel qua beeldscherpte, snelheid en gebruiksvriendelijkheid.

Kuala Lumpur Drone Federal Territory Mosque
Drone beeld van deze prachtige moskee in Kuala Lumpur

Wat vonden we nu van Kuala Lumpur?

Een echte aanrader voor iedereen! We hadden ergens gelezen dat je Kuala Lumpur niet moet bezoeken en gewoon als hub naar de rest van Malaisië moet bekijken. Daar zijn we het dus helemaal niet mee eens! Alles is op wandelafstand te bezoeken, is het wat verder bestel je een GRAB taxi via de app (spotgoedkoop). Er is een heleboel te zien en te doen en bovendien is veel gratis of tegen een hele lage kost. Voor wie graag lekker gaat eten, is er voor iedereen wat wils en als je goed oplet kan je echt wel goedkoop eten. Stap je natuurlijk de meer Westerse zaken binnen of één van de beroemde skybars, dan betaal je opnieuw veel geld. We zijn nog altijd in een grootstad. Maleisiërs eten in het algemeen wel vrij pikant dus opletten wat je besteld zeker met de kindjes. Maar er zijn genoeg kokosnoten om alles te blussen. Probeer zeker de nasi lemak met rendang!

De meeste mensen spreken Engels wat ook een enorm voordeel is als je met kinderen op stap bent. Toch zeker hier in de hoofdstad. Let wel op voor straatdieven die je handtas durven stelen, we hebben het zelf gelukkig niet meegemaakt of gezien, maar toch opletten hebben we gehoord.

Het blijft een drukke hoofdstad, maar niets in vergelijking met Shanghai. Wij gaan zeker nog terug naar Kuala Lumpur! Er is nog zoveel te doen en te ontdekken.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top